Haberler

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü.

 

Savaşlar, ekolojik yıkımlar, ekonomik krizler her zaman önce kadınlar ve çocukları vurmaktadır.  Bu sene ne yazık ki kadınlar açısından eşitsizlikler özellikle deprem bölgelerinde daha da derinleşmiştir. Nüfusun bir bölümü zorunlu göç ile çevre illere ve metropollere gelmek zorunda kalmıştır. Kadınlar kalabalık hanelerde yaşama devam etmeye çalışmakta olup göç edecek koşulları olmayanlar da hâlâ barınma, beslenme sağlanamadığı ve hijyen şartlarının dahi oluşturulamadığı, güvenliksiz çadır kentlerde ve insanlık onuruna yakışmayacak koşullarda yaşamını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Bakım verenin kadın olduğu ailelerde, şimdi zor yaşam koşulları nedeniyle kadınlar bu yükün altında daha da ezilmektedirler. Kadınlar, depremin yarattığı fiziksel ve psikolojik travmanın etki altında olup; bununla birlikte sağlıksız barınma koşulları, temiz suya erişim zorluğu, tuvalet ve banyo gibi hijyen açısından önemli alanların sınırlılığı hastalıkları artırmakta, salgın riski taşımaktadır.

 

Kadınlar için düşünülmemiş, güvenlikli olmayan yerleşim alanları kadınları şiddet ve istismara açık hale getirmektedir. Bu sebeplerle kadınları çok önemli bir süreç beklemektedir. Yıkılan ve dağılan kent ve köylerde yaşamı tekrar harekete geçirmek, ayağa kalkmak, direnmek için kadın mücadelesi günden güne yaşama daha fazla anlam katmaktadır. 

 

Bu sene 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü depremzede tüm kadın hekimlere ve tüm kadınlara adıyoruz. Yaşasın kadın dayanışma ve mücadelesi!

 

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘’Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur.  Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.’’

 

AYDIN TABİP ODASI YÖNETİM KURULU