12 Temmuz saat 17.00 de Söke Organize Sanayide başlayan yangın 5 gün aktif daha sonra da soğutma çalışmaları ile hala sürmektedir.
BASINA VE KAMUOYUNA!
12 Temmuz saat 17.00 de Söke Organize Sanayide başlayan yangın 5 gün aktif daha sonra da soğutma çalışmaları ile hala sürmektedir.
Kâğıt fabrikasının depolama alanında bilinmeyen bir nedenle başlayan yangın yayılarak tüm depo alanını kaplamış ve 140 000 ton kağıt yanmıştır. 23 il ve ilçeden gelen yangın söndürme ve yardım ekipleri hava şartlarını olumsuzluğuna rağmen söndürme çalışmalarını sürdürmüşlerdir.
Açık saha da hava koşullarına maruz kalacak şekilde istiflenen kağıt balyalarının güneş ışınları altında hem yüzey sıcaklığının hem balya içi sıcaklığının yüksek kalması yangın için beklenen sonuç olmuştur. Atık Kağıt balyaları %22'den fazla neme sahip olduğunda depolama yapılırsa mukavemet karakterini kaybeder, kendiliğinden yanma riski atar. Yüksek nemli atık kâğıt balyaları ısı üreten kimyasal reaksiyonlara sebep olabilir. Nemli kağıt istifi içindeki biyolojik aktivite bir reaksiyonuna sebep olurken bu istif içinde bulaşmış solvent veboya atıklarının buharı da başka bir yangın sebebi olabilir.
Bu ve buna benzer sebeplerden dolayı kâğıt atık balyaları tehlikeli yük -” kendiliğinden yanan “olarak tanımlanmıştır
Preslenmiş kağıt malzeme ıslaksa veya sonradan ıslanmışsa kağıt lifi arasındaki gözenekler suyla dolar. Kâğıt kuru olsa bile ham maddesi olan selüloz lifinin hidroskopik özellikte olması ve ortam havasındaki nemi bünyesine çekmesiyle de kağıt deliği arasındaki gözenekler suyla dolar. Balya için de gerçekleşen oksidasyon ile ortaya çıkan ısı gözeneklerinin suyla dolu olmasından dolayı ortamdan uzaklaşamaz. Zaman geçtikçe balya içindeki ısı kâğıdı tutuşturacak mertebeye gelir ve kızışma denilen kendiliğinden yanma gerçekleşir
Atık kâğıt balya yangınlarını önlemek için küçük, dikdörtgen balyalar %18-22 nemden fazla olmamalıdır. Balyaların iç sıcaklığı 55 dereceye ulaşırsa kimyasal reaksiyon ve tutuşabilen yanıcı gaz üretmeye başlar. 70 dereceye ulaştığında da yangının başlaması beklenmelidir.
Yangınlar sonrasında ise toprağa, havaya ve suya karışan zararlı atıklar gelecekte çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyecektir. Hava sıcaklığının 30-35 derece üzerinde seyrettiği bu günlerde hava daha da ısınmış, duman nedeniyle solunum güçlüğü oluşmuş, görüş alanı bozulmuş ,bölgedeki hayvanlar ve bitkiler zarar görmüştür
Sanayileşmeye karşı değiliz ancak sanayi kuruluşları yerleşim yerlerinden uzak ve verimli tarım arazileri dışında kurulmalıdır.
İnsan sağlığına zararlı atıkların en son teknolojiler ile zararsız bir şekilde drenaj edilmesi sağlanmalıdır. Muhtemel zararı azaltmak için istifi seyreltmek başta olmak üzere tedbirler acilen yürürlüğe konmalıdır.
Aydın Tabip Odası Çevre Komisyonu olarak da halkımızın geleceğinden ve sağlığını etkileyen bu ve buna benzer çevre ile ilgili konuların takipçisi olacağımızı, bu tür fabrikaların kuruluş aşamasında uzman kurumlara ve tabip odalarına danışılması gerektiğini vurgulayarak ilimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Saygılarımızla.
AYDIN TABİP ODASI YÖNETİM KURULU