KARACASU JESLER HAKKINDA HALKI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

01 Mart 2019 Cuma günü akşam AYÇEP tarafından Yenice köyünde halka yönelik Aydın Karacasu'da yapımı planlanan jeotermal enerji santraline karşı gerçekleştirilen halk toplantısında JES'lerin tarım, sağlık, doğa ve sular üzerindeki yıkıcı etkileri gündeme getirildi.

Yenice köyünde yapılan toplantıya katılan halk, jeotermal istemediklerini dile getirdi.

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, Aydın topraklarının yüzde 85'inin JES’ler için ruhsatlandırıldığı belirterek, “Bu JES’lerin havaya suya, sağlığımıza ve en önemlisi geçim kaynağımız olan incire ve zeytine etkilerini her geçen gün daha çok hissediyoruz. Bu JES’lerden çıkan buhar zehir olarak tarlalarımıza, sularımıza yağıyor. Aydın’da JES’lerin kötü kokusu nedeniyle nefes alamaz, pencerelerimizi açamaz hale geldik” dedi.

JES’LER SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Toplantıda konuşan Aydın Tabip Odası Başkanı Hakan Karagözlü, Aydın’ın tarım kenti mi enerji kenti mi olacağına karar verilmesi gerektiğini belitti. Verimli Aydın topraklarının bin yıllardır üzerinde yaşayanları beslediğini ifade eden Karagözlü,Enerji ihtiyacının başka kaynaklardan sağlanması gerektiğini,Aydının çoraklaşmasına izin vermeyeceklerini söyledi. JES’lerden çıkan buhar ve akışkanların sağlık açısından birçok hastalığa zemin hazırladığını Özellikle de Kalp dolaşım solunum sistemi hastalıklarına kanser hastalıklarına yol açtığını dünyada yapılmış istatistiki verilerle ispat edildiğini ifade etti. JES’lerin Aydınlılara hiç sorulmadan, onların izni alınmadan ÇED raporlarını dikkate almadan,Verimli tarım arazilerine,zeytinliklere,yerleşim bölgelerine yapıldığını her geçen gün daha da arttığını ifade eden Karagözlü, “Aydınlılar JES’ler nedeniyle çürük yumurta kokulu bir havayı soluyor her gün. Dünyada jeotermal tesislerdeki ölçümlerde Kükürt dioksit orsnı %1 iken bu oran Aydında %10-21 arasında çıkmaktadır.Sulara, topraklara karışan ağır metaller sağlığımızı çok ciddi oranda tehdit ediyor” Büyük menderes Ergene ve Gedizden sonra Türkiyenin 3.kirli nehridir.Sanayi atıkları ve Jeotermal atıkların kirlettiği menderesin suladığı tarım ürünlerini yiyerek birçok ölümcül hastalıklara yakalanmamız kaçınılmaz oluyor dedi

Akşam saatlerinde başlayan toplantı, gece geç saatlere kadar sürdü. Köylüler de söz alarak jeotermale karşı olduklarını, eğer JES yapılırsa incir ve zeytinciliğin biteceği endişesini dile getirdi.