Haberler

Yeti yitimi olan insanlar için daha iyi bir sağlık

Öyle ki, sağlık hizmet sunucularına ulaşmada iki kat daha fazla yetersizlik, üç kat daha fazla hizmet sunumunda red ve dört kat daha fazla sağlık hizmet sisteminde kötü sağaltımla karşılaşmaktadırlar. Yeti yitimi olan insanların yarısı sağlık bakımlarının maliyetlerini karşılayamamaktadır. Hatta sağlık bakım maliyetlerinin cepten karşılanmaya çalışılması ailelerini fakirliğe sürüklemektedir. Dünyada 200 milyon insanın gözlük, 70 milyon insanın tekerlekli sandalye ve 360 milyon insanın kulaklığa gereksinimi bulunmaktadır. Karşılanan gereksinim ise %5-15 arasındadır. Her 10 yeti yitimi olan insandan dokuzunun araç ve gereç gereksinimi karşılanmamaktadır.

Aydın Tabip Odası,

Yeti yitimi olan insanların sağlık gereksinimlerine göre sağlık hizmeti almasının başarılabilir ve eşitsizliklerin giderilmesi için gerekli bir hedef olduğuna inanmaktadır.

Bu hedefe ulaşmak için,

Sağlık birimlerine ve sağlık bilgisine ulaşmadaki fiziksel engeller kaldırılmalıdır. Yeti yitimi olana insanlara rehabilitasyon olanakları ve gereksinim duydukları destek araç ve gereçler ücretsiz sağlanmalıdır. Başta tıp eğitimi olmak üzere tüm sektörlerdeki hizmetiçi eğitimlerde yeti yitimi yaşayan insanların sorunları ve hakları ile ilgili temalara yer verilmelidir.

Yeti yitimi olan insanlar için daha iyi bir sağlık hayal değildir.

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu