GRİP İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

29.01.2020

BASIN AÇIKLAMASI

Son günlerde yaşanan grip vakalarında geçen yıla göre büyük bir artış yaşandığını görmekteyiz.

Üstelik  bu yıl yaşanan grip uzun sürmekte komplikasyonlara ,kronik rahatsızlığı ve immün sistemi bozuk olanlarda,yaşlılarda ve çocuklarda ölümlere yol açmaktadır.

Grip,  virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu  hastalığıdır. Damlacık yoluyla bulaşır . Hafif veya şiddetli hastalığa neden olabilir. Enfeksiyonların önemli bir kısmından İnfluenza A ve İnfluenza B tip grip virüsleri sorumludur. Mevsimsel gribe neden olan İnfluenza virüsleri her yıl yapısal olarak değişebilmektedir.

Grip, dünyada yaygın görülen bir hastalıktır. Ülkemizin de yer aldığı kuzey yarım küredeki  tüm ülkelerde en çok Ekim- Mayıs ayları arasında görülmektedir.

Belirtiler

• Ateş (koltuk altından ölçülen 38 °C ve üzeri)

• Titreme

• Metabolik hastalığı olanlar,

• Kronik karaciğer hastalığı olanlar,

• Aşırı şişman olanlar,

• 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenlerde ,grip tehlikeli ve ağır seyredebilmektedir.

Korunma Yöntemleri

• Gripten korunmanın en önemli yollarından biri de kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve ellerin bol su ve sabun ile yıkanmasıdır.

• Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir.

• Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.

• Ağız, burun ve gözlere kirli eller ile temas edilmemelidir.

• Hastanın temas ettiği veya virüsün bulaşmış olabileceği sık kullanılan ve dokunulan yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir.

• Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgâhı, oyuncaklar, vb.) günlük temizlikte kullanılan deterjanlar ve çamaşır suyu ile temizlenmesi yeterlidir.

Aşılanma

• Her yıl Ekim-Mart ayları arasında grip aşısı yaptırılması önerilir.

• 6 aydan küçük bebeklerde grip aşısı koruyuculuk sağlamamaktadır.

• Grip aşısı 1-2 hafta içerisinde koruyucu düzeye ulaşmaktadır.

• Risk grubunda iseniz her yıl hekiminize danışarak aşınızı yaptırınız. Risk grubundakiler, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar ve hastalık belirtilerinin ağır seyrettiği vakalar (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük) kesinlikle hekime başvurmalı ve hekim gerekli görürse ilaç kullanmalıdır.

• Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur Ancak hastaya ait eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır.

Tedavi

• Genellikle belirtilerine yönelik, hastanın rahatlamasını sağlayıcı tedavi verilmektedir.

• Hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanılmamalıdır.

• Grip tedavisinde antibiyotikler kullanılmamaktadır. Antibiotikler virüslere etkisizdir. Ancak gribin üzerine bakteriyel bir enfeksiyon eklenirse hekim kontrolünde verilir.