EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU İSTANBUL SEÇİMLERİNİN İPTALİ KONULU BASIN AÇIKLAMASI

Değerli Basın Emekçileri!

HALKIN İRADESİNE YSK ELİYLE “DARBE” YAPILMASI KABUL EDİLEMEZ!

Türkiye demokrasi tarihine halkın iradesinin gasp edildiği yeni bir tarih daha eklenmiştir. KHK ile hukuksuzca ihraç edilmesi gerekçe gösterilerek seçilmiş belediye başkanlarına mazbata verilmemesi utancına YSK’nın İstanbul kararı eklenmiştir. 6 Mayıs 2019 tarihli YSK kararıyla ülkemizde demokrasiden geriye kalan son haklardan birine, seçme ve seçilme hakkına da el uzatılmıştır. YSK” hukuka darbe” yapmıştır.

YSK, hukuka ve kendi içtihatlarına göre değil talimatlara göre karar vererek tarihe geçmiştir. Rantın ve akıtılan kaynakların kesilerek ekmeğin, ulaşımın, suyun fiyatının düşürülmesinden rahatsız olan çıkar gruplarının baskısıyla hukuk ve demokrasi ayaklar altına alınmıştır.

Üyelerinin görev süreleri Anayasa’ya aykırı biçimde uzatılan YSK’nın, yerel seçimlerinin olası sonuçlarına göre kullanılacağı gerçeği ortaya çıkmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal kararı gayrimeşrudur.

Tüm devlet olanaklarını kullanmalarına rağmen seçimlerde oyların çalındığı, sahte seçmen/kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı iddialarını temellendiremeyenlerin imdadına YSK yetişmiştir. YSK, kendi belirlediği sandık kurullarının kanunsuz olduğunu iddia ederek halkın iradesine karşı büyük bir saygısızlık yapmıştır. YSK açıkça halkın iradesine tuzak kurmuştur. YSK, tarihe hukuk ve hukukun üstünlüğü tarafından değil, iktidardan yana karar veren ve halkın iradesine tuzak kuran kurum olarak geçmiştir.  YSK, gerek İstanbul seçimlerinin öncesinde verdiği kararlar ve gerekse İstanbul seçimine dönük verdiği kararlar şaibelidir. Bu kararlar toplumun vicdanını yaralamıştır, vicdanlarda yer bulmamıştır. Halkın iradesi gasp edilmiştir. YSK’nın bundan sonra vereceği tüm kararlar şaibe şüphesi taşıyacağından, YSK üyeleri derhal istifa etmelidir!

YSK’nın bu kararı, İstanbul’un seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ve ona oy verenlere yönelik bir saygısızlık değildir. Bu aynı zamanda İstanbul’a ve hatta 82 milyon yurttaşa karşı bir saygısızlıktır.

Aynı seçimde, aynı sandık kurullarıyla, aynı zarftan çıkan üç oyun geçerli, sadece iktidar partisinin kaybettiği Büyükşehir Belediyesi oylarının geçersiz olduğuna dair karar verenler, “partiye göre hukuk, parti için hukuk” anlayışının egemenliğini ilan etmişlerdir.

YSK halkın iradesine ipotek koymak için, kendi sorumluluğundaki uygulamaların kanunsuz olduğunu gerekçe göstermiştir. Bu açıdan mevcut YSK kendi meşruiyetini ortadan kaldırmıştır ve AKP-MHP ittifakının noteri haline dönüşmüştür.

YSK bu kararıyla, sandık kurullarının benzer biçimde teşekkül ettiği 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de “tam kanunsuzluk” hali doğurmuştur.

Halkın seçme ve seçilme hakkını cebren ve hile ile ortadan kaldıracak kadar hukuktan uzaklaşanların demokrasilerde yeri olmayacağı, halka hesap vermesi gerektiği açıktır.

Bu ülkede demokrasiyi yeniden var edecek olanlar, Hak’tan, Hukuk’tan, Adalet’ten yana olanlardır.

DEMOKRASİ ’de buluşanlardır.

Toplumun vicdanlı insanları olarak bizleriz!

Her Şey Çok Güzel Olacak!

Mutlaka Kazanacağız!

AYDIN EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU

KATILIMCI KURUMLAR

1. 1.   KESK
  2. 2.   DİSK
  3. 3.   AYDIN TABİP ODASI
  4. 4.   BELEDİYE- İŞ
  5. 5.   ÇYDD
  6. 6.   İHD
  7. 7.   HACI BEKTAŞ VELİ A.K.V.
  8. 8.   ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ
  9. 9.   CHP