AYDIN TABİP ODASI BASIN AÇIKLAMALARI

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

160 yıl önce bugün, 8 Mart 1857 tarihinde, New York'ta çoğu kadın 40.000 dokuma işçisi emek sömürüsüne karşı başkaldırarak greve başladı. Ancak polis kuşatmasının ardından başlayan yangın 129 kadın işçinin ölümüne neden oldu.

Eşit bir yaşam için, insanca çalışma koşulları için çıkmıştı kadınlar yola. İşçi kız kardeşlerimizin greviyle başlayan 8 Mart yolculuğu kesintisiz, soluksuz geldi o günden bugüne. Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanması amaçlanmaktadır.

Bugün erkek egemen sisteme karşı dayanışmayı büyütmek üzere çok daha fazla nedene sahibiz. Şortumuza, kahkahamıza, sokakta, markette, parkta dolaşmamıza, evlenmemize, boşanmamıza, kaç çocuk doğuracağımıza, cinsel yönelimimize, kimliğimize yani hayatımıza dair her alana müdahale etmek istiyorlar. Taciz, tecavüz, kadın cinayetleri, çocuk istismarı ve kadının çalışma yaşamına yönelik zorbalıklar artarak devam ederken biz kadınlar erkek devletin cinsiyetçi politikalarına“HAYIR” diyoruz.

Laik, demokratik ve barış içinde yaşayan bir toplumu hep birlikte öreceğiz. Başka bir dünyanın, başka bir yaşamın mümkün olduğunu biliyoruz.

Kadın sağlığı alanında mücadele eden biz kadın hekimler;

8 Mart Birlik Mücadele Ve Dayanışma Günü’nde yine kız kardeşlerimizle birlikteyiz. Kadınları yok sayan beden politikalarına, kadına yönelik şiddete, kadın cinayetlerine, kadınlara yönelik her türlü baskı ve ayrımcılığa, güvencesiz ve esnek çalışmaya karşı kadın dayanışmasının bir parçası olmaya ve her yerde isyanımızı dile getirmeye devam edeceğiz!

Yaşasın Kadın Dayanışması!

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu